Materiał ostrza i wielkość nożyczek
Nożyczki RBB produkowane są albo ze stali węglowej C50 albo ze stali nierdzewnej AISI420.
Stal węglowa jest mocniejsza oraz bardziej odporna na tępienie niż stal nierdzewna. Stal nierdzewna, jak nazwa wskazuje jest nierdzewna.
Nożyczki ze stali nierdzewnej są zwykle lekkie, ponieważ rączki wykonuje się z plastiku.
Małe nożyczki, to nożyczki o długości do 8 cali (ok. 20 cm).
Małe nożyczki przeznaczone są do wykonywania krótkich cięć i skomplikowanych kształtów.
Małe nożyczki są nie tylko krótkie ale także zwykle są produkowane z cienkiej blachy i mogą się wygiąć podczas próby cięcia grubego materiału. Małe nożyczki nadają się tylko do cienkich materiałów.
Duże nożyczki, to nożyczki o długości ponad 8 cali ( ok. 20cm).
Duże nożyczki zwykle są grubsze, mocniejsze i nie wyginają się podczas cięcia grubych materiałów.
Duże nożyczki umożliwiają równe i stabilne cięcie po liniach prostych lub łagodnych łukach.
Dużymi nożyczkami pracuje się szybciej oraz można nimi ciąć grubsze materiały ze względu na grube, mocne ostrza.
Waga nożyczek i jakość wykonania
Lekkie nożyczki są lepsze do długotrwałej pracy. Ciężkie nożyce zapewniają precyzję i stabilność ale praca nimi bywa męcząca. Tylko ciężkie nożyce nadają się do cięcia grubych lub twardych materiałów.
Nożyczki RBB wykonywane są w czterech klasach jakości wykonania.
1. EXTRA - to najwyższa jakość wykonania
2. INDUSTRIAL - to najwyższa jakość wykonania i jednocześnie wzmocniona konstrukcja
3. EXPORT - to klasa średnia czyli wysoka jakość w rozsądnej cenie
4. STANDARD - to dobra jakość w niskiej cenie
Tradycja
Nożyczki RBB produkowane są we Włoszech w regionie Premana, który słynie z kilkusetletniej tradycji produkcji noży i nożyczek.