Poradnik doboru nożyczek 0
Poradnik doboru nożyczek

Materiał ostrza i wielkość nożyczek

 

Nożyczki RBB produkowane są albo ze stali węglowej C50 albo ze stali nierdzewnej AISI420.

Stal węglowa jest mocniejsza oraz bardziej odporna na tępienie niż stal nierdzewna. Stal nierdzewna, jak nazwa wskazuje jest nierdzewna.

Nożyczki ze stali nierdzewnej są zwykle lekkie, ponieważ rączki wykonuje się z plastiku.

Małe nożyczki przeznaczone są do wykonywania krótkich cięć i skomplikowanych kształtów.

Małe nożyczki nadają się tylko do cienkich materiałów. Duże nożyczki umożliwiają równe i stabilne cięcie po liniach prostych lub łagodnych łukach.

Dużymi nożyczkami pracuje się szybciej oraz można nimi ciąć grubsze materiały ze względu na grube, mocne ostrza.

Waga nożyczek i jakość wykonania

Lekkie nożyczki są lepsze do długotrwałej pracy. Ciężkie nożyce zapewniają precyzję i stabilność ale praca nimi bywa męcząca. Tylko ciężkie nożyce nadają się do cięcia grubych lub twardych materiałów.

Nożyczki RBB wykonywane są w czterech klasach jakości wykonania.

1. EXTRA - to najwyższa jakość i wysoka cena
2. INDUSTRIAL - to najwyższa jakość wykonania i jednocześnie wzmocniona konstrukcja
3. EXPORT - to klasa średnia czyli wysoka jakość w rozsądnej cenie
4. STANDARD - to dobra jakość w niskiej cenie

Tradycja

Nożyczki RBB produkowane są we Włoszech w regionie Premana, który słynie z kilkusetletniej tradycji produkcji noży i nożyczek.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl